Τα μύρτιλα (blueberries) είναι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά και ένα σνακ που πολλοί γονείς αποφεύγουν να δώσουν στα παιδιά τους, ειδικότερα όταν αυτά είναι μωρά, λόγω του κινδύνου πνιγμού. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τα βρέφη, όπως αναφέρει σχετική έρευνα.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Ο ρόλος της στην ψυχική υγεία των παιδιών
Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται τα μύρτιλα. Αυτά τα χαριτωμένα στρογγυλά φρούτα, που είναι στην ουσία μικροσκοπικά μούρα, ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία τροφών που θεωρούνται «επικίνδυνες» για μωρά και μικρά παιδιά, λόγω του μικρού μεγέθους τους. Πολλοί γονείς, αν δεν τα λιώνουν στο μπλέντερ ή δεν τα κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια, απλώς τα αφαιρούν εντελώς από τη διατροφή του παιδιού τους.
Αποδεικνύεται, όμως, ότι αξίζει να δώσουμε στα μύρτιλα μια δεύτερη ευκαιρία, προσαρμόζοντάς τα για ασφαλή κατανάλωση από τα παιδιά μας, καθώς οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία τους.
Στην εν λόγω μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz, που έχει δημοσιευτεί στα επιστημονικά περιοδικά Nutrients και Frontiers in Nutrition, εξετάζονται για πρώτη φορά συστηματικά οι επιδράσεις των μύρτιλων στην υγεία των βρεφών.
Γιατί κάνει καλό στα μωρά να τρώνε μύρτιλα;
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η εισαγωγή μύρτιλων ως μία από τις πρώτες στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου του.
Η επικεφαλής της μελέτης τόνισε ότι η έρευνα αυτή είναι «ένα κρίσιμο πρώτο βήμα», ώστε οι γονείς να έχουν αξιόπιστες, τεκμηριωμένες επιστημονικές συμβουλές για το ποιες τροφές να εισάγουν πρώτες στη διατροφή του μωρού τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 61 μωρά ηλικίας 5-12 μηνών. Παράλληλα με τη συνηθισμένη τους διατροφή, λάμβαναν είτε σκόνη από αποξηραμένα μύρτιλα, είτε εικονικό προϊόν χωρίς μύρτιλα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανάπτυξή τους, κατέγραψαν τη διατροφή τους και συνέλεξαν δείγματα αίματος και κοπράνων κάθε δύο μήνες, για να μελετήσουν δείκτες του ανοσοποιητικού, το μικροβίωμα του εντέρου και κάποια συμπτώματα αλλεργιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα παρακάτω:
- Τα μωρά που κατανάλωναν σκόνη μύρτιλων είχαν βελτιωμένα συμπτώματα αλλεργίας.
- Παρατηρήθηκε μείωση της φλεγμονής και ενδυνάμωση της ανοσολογικής απόκρισης.
- Το μικροβίωμα του εντέρου έδειξε θετικές αλλαγές για την ανοσολογική υγεία.
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι τα μύρτιλα προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία του βρέφους. Ακόμη και λίγα μύρτιλα την ημέρα μπορούν να κάνουν διαφορά στη μακροπρόθεσμη υγεία. Επεσήμαναν, επίσης, ότι η βρεφική ηλικία είναι ένα κρίσιμο «παράθυρο ευκαιρίας», καθώς οι πρώτες τροφές που εισάγονται στον οργανισμό, μπορούν να έχουν μόνιμη επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού.
Πώς να τα δίνετε με ασφάλεια
- Για τα μικρότερα μωρά, τα μύρτιλα είναι ασφαλέστερο να δίνονται σε μορφή πουρέ.
- Για μεγαλύτερα παιδιά, μπορούν να λιώνουν ή να κόβονται σε μικρά κομμάτια.
- Γενικότερα, για τους πολύ προσεκτικούς γονείς, η πιο απλή λύση είναι να τα πιέζουν ελαφρά με τα δάχτυλα, ώστε να σπάνε πριν δοθούν στο παιδί.
