Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ετοιμάζεις προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, συνήθως την παραμονή της εορτής του ή το πρωί ανήμερα της γιορτής και προσφέρεις στην εκκλησία ως τάμα, καθώς το συγκεκριμένο κέικ συνδέεται με την εύρεση χαμένων αντικειμένων και με ευχές για καλή τύχη.
Συνταγή από την Κέρκυρα
Υλικά
- 3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.λ. γαρύφαλλο
- 1 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 2/3 φλιτζ. σπορέλαιο
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
- 1/2 φλιτζ. κορινθιακές σταφίδες
Εκτέλεση
Ανακατεύεις το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάς για 1′ στο μπλέντερ ή με σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνεις το μείγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά σου. Ρίχνεις και τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζεις το μείγμα στο ταψάκι σου και ψήνεις τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Μετά από περίπου 1 ώρα, βγάζεις τη φανουρόπιτα από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσει. Πασπαλίζεις προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.
Είναι μια διαδικασία που διαρκεί λίγο αλλά το γλυκό που δημιουργείς είναι πραγματικά μοναδικό. Καλή επιτυχία στην παρασκευή της φανουρόπιτας! Και ευχόμαστε ο Άγιος Φανούριος να σου φανερώσει ό,τι ποθείς!
